top of page

Hva er en klinisk ernæringsfysiolog – og hva kan vi hjelpe deg med?

  • Forfatterens bilde: Kristin Amundsen
    Kristin Amundsen
  • 1. jan.
  • 2 min lesing

Oppdatert: 12. apr.

En klinisk ernæringsfysiolog (kef) er en autorisert helsepersonell med spesialisert kompetanse på hvordan kosthold påvirker kropp, helse og sykdom. Vi jobber med mennesker i alle aldre – fra barn og unge til voksne og eldre – og tilbyr faglig forankret kostholdsveiledning i møte med både helseutfordringer og prestasjonsmål. En kef er en type kostholdsveileder, men med høyeste formelle utdanning i Norge innen ernæring. For å kunne bruke tittelen må man ha en mastergrad i klinisk ernæring og være autorisert av Helsedirektoratet.


Det betyr at vi følger nasjonale retningslinjer og er en del av helsetjenesten, på lik linje med blant annet fysioterapeuter og leger.

Klinisk ernæringsfysiolog jobber med kostholdsplan for å kostholdsveilede

Hva kan en klinisk ernæringsfysiolog hjelpe med?

Kliniske ernæringsfysiologer jobber bredt – både i forebygging, behandling og prestasjonsfremming. Vi tilpasser råd til den enkelte, og hjelper blant annet med:


  • Livsstilssykdommer som type 2-diabetes, høyt blodtrykk og kolesterol

  • Overvekt og fedme, men også undervekt og uønsket vekttap

  • Fordøyelsesplager som irritabel tarm (IBS), refluks, oppblåsthet og intoleranser

  • Matallergier, cøliaki og laktoseintoleranse

  • Spiseproblematikk og et utfordret forhold til mat og kropp

  • Kosthold i ulike livsfaser: barn, gravide, eldre

  • Vegetarisk eller vegansk kosthold – hvordan få i seg alt du trenger

  • Idrettsernæring for mosjonister og toppidrettsutøvere

  • Kosthold etter sykdom, f.eks. ved kreft, tarmoperasjoner eller infeksjoner


Akkurat som fastleger og legespesialister, jobber noen kefer bredt og helhetlig, mens andre har valgt å spesialisere seg innen mer avgrensede fagområder. Flere har etterutdanning eller videre spesialisering, for eksempel innen:

  • Idrett og prestasjonsernæring

  • Mage- og tarmproblematikk (som IBS og lav FODMAP)

  • Kosthold for barn og unge

  • Spiseproblematikk og ernæring ved psykisk helse


Denne faglige bredden gjør at du som klient får veiledning som er både tilpasset og kunnskapsbasert – uansett behov.





Hvordan jobber vi i ERNÆRE?

Hos ERNÆRE kombinerer vi det beste fra medisinsk ernæringskunnskap og praktisk kostholdsveiledning. Våre kliniske ernæringsfysiologer har bred og tverrfaglig erfaring – blant annet med idrettsutøvere, personer med type 2-diabetes, og mennesker som ønsker hjelp til å forstå kroppen sin og finne matgleden igjen.


Vi tilbyr både online og fleksibel veiledning, slik at du kan få hjelp der du er – uansett hvor i landet du bor. Våre tjenester inkluderer én-til-én-konsultasjoner, 6- og 12-måneders oppfølgingspakker, og enkel tilgang til faglig støtte når du trenger det mest.

Vi tror ikke på raske løsninger eller kjipe dietter – men på trygg, faglig og bærekraftig hjelp til å skape vaner som varer.



留言


bottom of page